14 Aralık 2014 Pazar

30 'larda Daha Başarılı Olmak İçin 20 'lerde Yapılması Gerekenler

Çoğu insan 20’li yaşların geleceklerini şekillendirme konusunda ne kadar önemli yaşlar olduğunun farkında değil. Dolayısıyla hiç biri, 20’li yaşlara gereken önemi vermiyor. Halbuki 20’li yaşlar tüm yaşam çemberimiz içerisindeki en önemli dilim. Çalıştığımız şirketler/insanlar nasıl bir yönetici olacağımızı, seçtiğimiz eş ne kadar mutlu bir hayat süreceğimizi, mesleğimiz ne kadar kazanacağımızı, aldığımız kararlar yaşam kalitemizi belirliyor. Yani 20’li yaşlarda attığımız adımlar 30’lu ve 40’lı yaşlarımızı ya garanti altına alıyor, ya da harcıyor.
Öyleyse 20’li yaşlara neden gereken önemi vermiyoruz? Neden elimizden kayıp gitmelerini seyrediyoruz? Şöyle bir durup, hala hatalarımız tolere edilirken, hala sorumluluklarımız minimumdaykenneden kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi ve daha iyi bir geleceği nasıl garantileyeceğimizi düşünmüyoruz? Cevabı basit, çünkü üşeniyoruz, elimizden telefonumuzu bırakamıyoruz, yatağımızdan kalkamıyoruz, televizyonun başından o hantal vücudumuzu kaldıramıyoruz. Sonra bir ekonomi dergisi alıyoruz ve başarı hikayeleri okuyup onlara gıptayla, imrenerek bakıyoruz.Arkadaşlar, üzgünüm ama, o başarı hikayelerini üşenmeyenler, hayatını planlayanlar, televizyonun başından kalkanlar yazıyor.


Yine de hiç bir şey için geç değil, yaşınız kaç olursa olsun hayatınızda kesinlikle değiştirebileceğiniz şeyler var, işte ben de kolları sıvayıp, bu konuyla ilgili bir farkındalık oluşturmak için, 30’lu yaşlarınızı daha mutlu ve başarılı geçirmek için 20’li yaşlarınızda yapmanız gerekenleri yazdım. Buyrun:

1. Uzmanlık Alanı Geliştirin:

Devir artık “ne iş olsa yaparım” diyenlerin devri değil, herkesin bir uzmanlık alanı var. Kimi web tasarımında uzman, kimi kariyer danışmanlığı yapıyor, kimi satış konusunda kendini geliştiriyor.Siz de bir uzmanlık alanı seçin ve onu geliştirin. O alanda tanınan insanlardan biri olmak en önemli hedefiniz olmalı. Çünkü eğer o alanda tanınırsanız, ihtiyacı karşılama konusunda akla ilk gelenlerden biri de olursunuz aynı zamanda. Şirketiniz için de vazgeçilmez olursunuz.

2. Ek Gelir Yaratın:

Bu 30’larda yaşayacağınız ani dalgalanmaların ve olası risklerin önüne geçecek ve sizi finansal açıdan özgür hissettirecek en önemli maddelerden biri. Yetkinliklerinizi listeleyin ve bunu nasıl paraya çevirebileceğinize bakın. Paranın miktarı önemli değil, ayda 100 lira da gelse ek gelir ek gelirdir. Bir blog yazın, özel ders verin, internetten bir şeyler satın, küçük bir girişim veya yatırım yapın. Ne yaparsanız yapın ama ana maaşınızın dışında bir ek geliriniz mutlaka olsun.

3. Kendinize Yatırım Yapın:

Excel’de uzmanlaşın, yeni sunum teknikleri öğrenin, beden dili konusunda kendinizi geliştirin, kitap okuyun, eğitimlere katılın, seminerleri takip edin, etkinliklerde aktif rol alın. Kısacası, her yeni gününüz bir önceki günden daha iyi olmalı, bunu sağlamak için kendinize yatırım yapın ve kendinizi geliştirin.

4. Yüksek Lisans Yapın :

Yüksek lisans yapmak, herkesin lisans mezunu olduğu bir ortamda sizin için en önemli ayrıştırıcılardan biri. Yurtdışında yüksek lisans yapmak ise bir hazine değerinde. Yurtdışında ilgilendiğiniz ve uzmanlaşmak istediğiniz bir alanda yüksek lisans yapmak hem sizi hem yabancı dilinizi inanılmaz geliştirecek. Türkiye’deki IK’cıların ayılıp bayıldığı bir yabancı ülke diploması ise cabası.

5. İkinci Yabancı Dil Öğrenin:

“İngilizce konuşmayanı dövüyorlar” derler ya, haksız değiller. Şimdilerde kendinize değer katmak istiyorsanız ikinci yabancı dile odaklanmalısınız. Bunu da öğrenebileceğiniz en güzel yaşlar 20’ler.Dolayısıyla sektörünüzle, mesleğinizle ilgili size en çok avantaj sağlayacak dili seçin ve öğrenin. Eğer bulunduğunuz sektörün en çok ticaret yaptığı ülke Rusya’ysa, Rusça öğrenin, Alman bir şirkette çalışıyorsanız, Almanca öğrenin. Yani size gerçekten fayda sağlayacak dile odaklanın. Ama mutlaka ikinci bir dil öğrenin.

6. Para Biriktirin:

Aldığınız her parayı son kuruşuna kadar harcamaktan vazgeçin ve kenara ne kadar çok para koyabiliyorsanız koyun. Bu parayı her yerde kullanabilirsiniz. 30’larda birden özel sektörden sıkıldığınızı hissedip iş kurabilir, kendinize yeni bir ev alabilir veya yatırım yaparak paranızı katlayabilirsiniz. Ama bunları sadece paranız varsa yapabilirsiniz. Paranız yoksa size gösterilen havucun peşinden koşmaktan başka çareniz yoktur. Acı ama gerçek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder