9 Ağustos 2017 Çarşamba

Çamaşır Makinelerinde Büyük İnovasyon!

Eğer bir çamaşır makinesini taşımaya çalıştıysanız ne kadar ağır olduklarından haberdarsınızdır. Bu ağırlığın en önemli sebeplerinden biri makinenin içinde bulunan beton bloklar. Bu bloklar, kazan hızla dönerken makinenin hareket etmesini engellemek için orada bulunuyor. Nottingham Trent Üniversitesi araştırmacıları betonun bu iş için çok da kullanışlı olmadığını fark etmiş olacak ki yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemde beton bloklar yerine içi boş plastik bir hazne kullanılıyor. Makine, kullanılacağı yere yerleştirilene kadar hazne boş kalıyor. Daha sonra içi suyla doldurularak kapatılıyor.

Makinelerin üçte biri beton

Ortalama bir çamaşır makinesinin ağırlığı 65 ila 75 kilogram arasında değişiyor. Bu ağırlığın yaklaşık 25 kilogramı beton bloklardan oluşuyor. Prof. Amin Al-Habaibeh ve lisans öğrencisi Dylan Knight’ın çalışması ile geliştirilen yeni yöntemde beton bloklar kullanılmadığı için makinenin ağırlığı üçte bir oranında azalıyor. Böylece hem beyaz eşya servislerinin hem de evde makinenin yerini değiştirmek isteyen kişilerin işi çok daha kolay hale geliyor.

Knight “Beton kullanmak aslında doğa için de zararlı. Üretiminde doğaya salınan karbondioksit doğaya zarar veriyor. Ayrıca beton makinelerin taşınmasını zorlaştırıyor.” şeklinde konuştu.
Ekibin geliştirdiği plastik hazne sadece 3 kg ağırlığında. İçi su ile doldurulduğunda ise beton bloklarla aynı ağırlığa ulaşabiliyor. Betonun yoğunluğu suyunkinden fazla olduğu için, aradaki farkı kapatmak amacıyla su haznesi beton bloklardan hacmen daha büyük olacak şekilde tasarlanmış. Ekip şu anda bu tekniği uygulayacak beyaz eşya üreticisi bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Hem temiz hem tasarruflu

Araştırmacılar her yıl Birleşik Krallık’ta 3,5 milyon çamaşır makinesi satıldığını söylüyor. Bu makinelerdeki beton bloklar, su haznesi ile değiştirilirse her yıl doğaya salınan 45 bin ton karbondioksitten kurtulunabilir. Ayrıca çamaşır makinelerinin ağırlığı üçte bir oranında azalacağı için taşıma sırasında kullanılan yakıttan da 184 bin litre civarında bir tasarruf sağlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder