3 Temmuz 2014 Perşembe

Basınç Sıralama Valfleri



Sıralama valfleri sistem basıncındaki bir değişikliği algılayarak belirli bir basınç değerine erişildiğinde gerekli hidrolik sinyalin iletimini sağlar. Sistem basıncı belirlenen değere ulaştığında konum değiştiren valf normalde açık veya kapalı olabilir. Bu valfler diğer bir sistem devreye girmeden evvel bir sistemdeki öncelikli hidrolik basıncı temin etmek için kullanılabilir.

Bütün sıralama valflerinin özelliği yay bölmesinden ayrı bir boşaltma bağlantısının olmasıdır. Bunun sebebi bu valflerin çalışması sırasında, normal emniyet valflerinin aksine, çıkış ağzında yüksek basınç oluşabilmesidir. Dahili olarak tahliye edilmesi durumunda, çıkış ağzındaki basınç yay bölgesine geri yansıtılacak ve arızaya neden olacaktır. Aslında sıralama valfleri dönüş hattında çok fazla geri basınç oluşan tüm devrelerde emniyet valfi gibi kullanılabilir.

Şekilde normalde kapalı olan geri akım çek valfli entegre bir sıralama valfi genel bir uygulama ile birlikte gösterilmiştir. Bu uygulamanın işlevi sıralı işlemlerden oluşan bir çalışma düzeni esnasında bir sonraki kademenin başlatılmasından önce bir parçanın kenetlendiğini algılamaktır. Parça kenetlenmiş durumda değilse basınç düşer ve sıralama valfi kapanır. Çek valf sinyalin sıkışıp kalmasını önleyerek sıralama valf oturağı üzerinden geçip sönümlenmesi sağlar.

Yüksek debi değerleri için uygun olan iki kademeli sıralama valfleri mevcut olup, "Devre Kesici" veya "Yavaşlatıcı" sıralama valfi olarak bilinen özel bi formu yukarıdaki şekilde gösterilmektedir. Ana piston akışa çok küçük bir direnç göstererek tamamen açıldığında, valfi kontrol bölümünün ayarlandığı basınç değerine ulaşılana kadar Normal'de kapalıdır. Ve akış aşağı devre şartları devre basıncının kontrol ayarının altına düşmesine neden olsa bile açık kalır.
Doğrudan etkili sıralama valfleri akımın düşük olduğu durumlarda kullanılır. Örneğin yön kontrol valflerini çalıştırmak için sinyal sağlamak ya da bir makina çalışmadan önce frenleri yavaşça bırakmak gibi. İki kademeli valfler çıkış akışının doğrudan silindirleri çalıştırmak için kullandığı durumlar için daha uygundur. İsminden anlaşılacağı üzere silindir hareketlerinin sıralanması yaygın bir uygulamadır.

Yukarıdaki şekilde yön kontrol valfi geçiş konumuna getirildiğinde A silindir pistonunun ileri hareketini takiben B silindir pistonu da ileri hareket edecektir. Akış B silindirine S1 sıralama valfinden gelir. S1 valfi A silindirinin pistonu dıştan bir nesne ile engellendiğinde veya bu pistonun stroku son haddindeyken silindir pistonu üzerindeki basıncın belirli bir değere ulaşması durumunda açılacaktır. Kontrol valfi çapraz geçiş konumundayken B silindir pistonu A silindir pistonundan önce geri çekilir.
Silindir hareketlerini kontrol etmek için basınç algılama yöntemlerinin kullanıldığı devrelerde sıralama valflerinin belirli bir basınç değerine erişilmesi ile devreye girdiğini ve valflerin pistonun hareketini tamamlaması ya da strokunda belirli bir noktada bulunması ile ilgili hiçbir garanti vermediği unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder