3 Temmuz 2014 Perşembe

Basınç Düşürücü Valfler

Bu valfler, devrenin bir bölümündeki basıncı, devrenin diğer kısmının basıncından daha düşük bir değerde tutmak için kullanılır. Basınç düşürücü valfler normalde açık valfler olup ilgli hat üzerindeki basıncın sabit tutlması için kapanır ya da kısılır. 210 bar basınca ve 45 lt/dak ya kadar olan debi değerlerine uygun doğrudan doğrudan etkili basınç düşürücü valfler mevcuttur. Bu valfler geri akım çel valfleri ile birlikte veyz onlarsız da kullanılabilir.

Basınç düşürücü valfler iki tipte olabilir.

a- Tahliyesiz valfler, dış bir kuvvet tarafından ayarlanan valfin basınç yükselmesine bir sınırlama getirmez.

b- Tahliyeli tip olanlar ise valfin aşağı tarafındaki basınç dış bir kuvvet tarafından arttırılsa bile bir sınırlama getirir.

Şekilde valf bir yay ile açık tutulmaktadır. Basınç çıkış ağzında algılanır ve yay yüklü pistonun arka tarafına iletilir. İkincil devredeki basınç artarken valf yay basıncına karşı kapanmak ister. Piston içindeki kanaldan yay bölmesine sağlanan akış ve bu bölgedensızan sızıntı boşaltma sayesinde valf tamamen kapanarak aşağı devredeki basınç artışı önlenmiş olur.
Daha yüksek debi değerleri için uyarı kontrollu (iki kademeli) basınç düşürücü valfler kullanılır. Bu tür valfler akış ve basıncın kontrol altında tutlması açısından daha iyi sonuçlar verir.
Kısma etkisinden dolayı basınç düşürücü valfler ısı enerjisi meydana getirir. Uygulamalarda bu ısı oluşumu hesaba katılmalıdır. Bir devrede sürekli olarak iki ayrı basınç değerinin gerekliliği söz konusu olduğu zaman basınç düşürücü valfler ısı enerjisi meydana getirir. Uygulamalarda bu ısı oluşumu hesaba katılmalıdır. Bir devrede sürekli olarak iki ayrı basınç değerinin gerekliliği söz konusu olduğu takdirde basınç düşürücü valfler yerine ikili pompaların kullanımı çak daha iyi sonuçlar verebilir. Bu istenilen akış ve basınca bağlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder