5 Eylül 2017 Salı

Mandela Etkisi Nedir ?

Mandela Etkisi, bir şeyi gayet iyi hatırladığımızı sandığımız ama aslında o şeyin tamamen farklı bir detaya sahip olduğu durumlardır.
Bu aralar çok popüler olan bu konu ilk olarak 2013 yılında Nelson Mandela’nın ölümüyle başladı. Çoğu kişi Mandela’yı 80’lerde vefat ettiğini sanıyordu. Hatta ‘Mandela gerçekten 80’lerde öldü, bu gerçek Mandela değil.’ gibi iddialar atıldı.
İlk olarak 2010 yılında Fiona Broome adlı bir blogger tarafından ele alınan konu gerçekten böyle şeylerin var olduğunu topluma açıklar nitelikte oldu.

Peki nedir bu Mandela Etkisi?

Bu etkinin bir çok sebebi yada komplo teorisi var. Bunlardan en basiti, yanlış yönlendirme. Yani basit olarak Mandela’yı ele alırsak, seksenlerde onun öldüğünü topluma isteyerek yada istemeyerek inandıran bazı etkenler olmuş. Bu ya medya olabilir yada toplumun kendisi olabilir.
Bir diğer etken ise beynimizin bu tarz olayları istediği gibi kaydetmesidir. Yani beyin bazı istisnai noktalarda nasıl işine daha kolay geliyorsa öyle kaydediyor. Yine Mandela’ya dönecek olursak, Mandela’nın 80’lerde hapise girerek ortadan kaybolması, zaman içinde birçok kişinin hafızasında ‘Mandela öldü’ şeklinde kaydedilmiş. Tabi ama bunlar istisna durumları.
Şimdi başka örneklerle konuyu ilerletelim. En meşhur Mandela Etkisi’nden biri Pikachu’nun kuyruğu. Bir çok kişi Pikachu’nun kuğruğunun ucunun aslında siyah olduğunu iddia ediyor. Ama hiç bir zaman gerçekte öyle olmadı.
Mandela Etkisi Bilişim Teknik
Bunun sebebi de yine beynimizin bunu böyle kaydetmiş olması. Çünkü Pikachu’nun kulaklarının ucu siyah olduğundan, beynimizin kuyruğunun ucunun da siyah olduğunu ezberlemesi daha kolay.
Diğer bir Mandela Etkisi örneği ise çocukluğumuzda bardakların üzerinden hatırladığımız La Vache qui rit markasının maskot ineği. Birçok kişi bu ineğin burnunda bir halka olduğuna emin. Halbuki bu sadece bir fenomen. Yine bunun sebebi de genellikle inek figürlerinin burnunda halka olması. Bazı kişilerin beyinleri bunu hafızaya olduğu gibi kaydediyor. Bazıların ki ise diğer figürlerle eşleştirerek onda da varmış gibi kaydediyor.
Mandela Etkisi
Başka bir fenomen ise Monopoly oyunundaki maskot amca. Çoğu kişiler bu amcanın tek gözlü bir gözlük taktığına emin. Ama hiç bir zaman böyle bir şey olmadı. Çünkü bir çok zengin adam figüründe tek gözlü gözlük bulunduğundan beynimizin bunu hafızaya böyle kaydetmesi daha kolayına gelmiş olmalı.
Mandela Etkisi

Mandela Etkisi’nin diğer teorileri

Bu konuyla ilgili çok sağlam olmayan komple teorileri ise uzaylılar yada zamanda yolculukla ilgili. Yani uzaylılar gelip bizim hep öyle bildiğimiz şeyi değiştirerek başkalarının hep öyle bilmesini sağladı. Yada birileri zamanda yolculuğu bulup geçmişe gitti ve bu şeyleri değiştirdi gibi.
Bazı teorisyenler ise bunu reenkarnasyona dayandırıyor. Yani bizim önceki hayatımızda böyle olan bu detay, başkalarının önceki hayatında şu şekildeydi gibi. Yada ben önceki hayatımdan bunu bu şekilde hatırlıyorum ama önceki hayatımı bilmediğim için gerçekten böyle hatırlıyorum gibi.

Diğer Mandela Etkisi örnekleri neler?

Mandela Etkisi Bilişim Teknik
Birçok kişi Volkswagen logosunda V ve W harflerinin bitişik olduğu sanılıyor. Halbuki iki harf arasında ayırıcı bir çizgi mevcut.
Mandela Etkisi
Birçok kişi Mickey Mouse’un askılı pantalon giydiğine emin. Çünkü Mickey’in pantalonu askılı pantalonlar gibi çok yukarıda.
Star War’s taki meşhur sahnede herkes Darth Vader’ın “Luke, I am your father” dediğini hatırlıyor. Halbuki “No, I am your father” diyor.
Birçok kişi Kit Kat logosunda arada bir çizgi olduğunu zannediyor.
Mandela Etkisi Bilişim Teknik
Birçok kişi LOONEY TUNES’in yazılışını LOONEY TOONS olduğunu zannediyor. Çünkü okunuş itibariyle aynı oldukların yazılış açısında beyin ilk kelimedeki çift ‘O’ dan dolayı, öyle kaydetmek daha kolayına geliyor.
1991 yapımı Kuzuların Sessizliği filminde Hannibal’ın Clarice ile ilk görüşmesinde “Hello Clarice” dediği sanılıyor. Halbuki sadece “Goodmorning” diyor. Çünkü 1996’da vizyona giren The Cable Guy filminde Jim Carrey, bu yanılgıya gönderme yaparak “Hello, Clarice” demişti. Aynı şekilde 2001 yapımı Hannibal filminde yine buna gönderme olarak “Hello, Clarice” cümlesi geçiyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder